Nulstilling af en computer kan være en effektiv måde at løse forskellige problemer, herunder langsom ydeevne, softwarefejl eller endda virusinfektioner.
Når du nulstiller din computer, gendanner du den til fabriksindstillingerne, hvilket betyder, at alle filer og indstillinger fjernes, så computeren fremstår som ny.
Det kan virke som en drastisk løsning, men i mange tilfælde kan det være den bedste måde at løse dine problemer på. Her får du en guide til, hvordan du nulstiller både Windows- og Mac-computere, samt hvornår det er en god idé at gøre det.
Sådan nulstiller du en Windows-computer
For at nulstille din computer med Windows er der en enkel metode, som kan udføres direkte fra systemet. Du skal blot følge disse trin:
- Klik på Start-knappen og vælg ‘Indstillinger’
- Gå til ‘Opdatering og sikkerhed’ og vælg derefter ‘Gendannelse’ i venstre side af menuen.
- Under sektionen ‘Nulstil denne pc’ klikker du på ‘Kom i gang’.
- Du får nu to muligheder: ‘Behold mine filer’, der fjerner apps og indstillinger, men beholder dine personlige filer. ‘Fjern alt’, der sletter alle filer, apps og indstillinger og gendanner computeren til fabriksindstillingerne.
- Følg vejledningen på skærmen for at gennemføre nulstillingen. Computeren genstarter flere gange under processen.
Når dette er klaret, vil din computer være gendannet til fabriksindstillingerne, og du kan begynde at sætte den op igen.
Sådan nulstiller du en Mac-computer
At nulstille en Mac-computer er også relativt enkelt, men processen er lidt anderledes end på Windows. For at gøre det skal du følge disse trin:
- Sørg for at sikkerhedskopiere dine filer via Time Machine eller en anden metode, hvis du vil beholde dem.
- Sluk din Mac, og tænd den igen ved at holde ‘Command + R’ nede, indtil Apple-logoet vises. Dette starter macOS’ gendannelsestilstand.
- Når menuen vises, skal du vælge ‘Diskværktøj’, og derefter klikke på din harddisk (normalt kaldet Macintosh HD).
Klik på ‘Slet’, og følg vejledningen for at slette alle data på harddisken. - Gå tilbage til menuen og vælg ‘Geninstallér macOS’. Følg vejledningen for at geninstallere systemet.
Hvornår er det en god idé at nulstille en computer?
Der er flere situationer, hvor det kan være en god idé at nulstille din computer. Det omfatter blandt andet de nedenstående:
- Langsom ydeevne: Hvis din PC er blevet markant langsommere over tid, og andre løsninger som opdateringer og rensning af harddisken ikke hjælper, kan en nulstilling være den rette løsning.
- Vedvarende fejl: Hvis du oplever vedvarende softwarefejl, systemnedbrud eller blå skærme (på Windows), kan en nulstilling afhjælpe mange af disse problemer, da der fjernes beskadiget software.
- Virus eller malware: Hvis din computer er inficeret med virus eller malware, og et antivirusprogram ikke kan løse problemet, kan en nulstilling være den eneste løsning for dig.
- Salg eller overdragelse: Hvis du planlægger at sælge eller give din computer væk, er det vigtigt at nulstille den for at fjerne alle dine personlige oplysninger og data først.